Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2011. december 7., szerda

Gracza Lajos előadása Liszt és a szabadkőművesek kapcsolatáról Szófiában 2011. december 7-én szerdán

Liszt ősbemutató és gálakoncert Szófiában

2011. december 04., vasárnap, 18:25 • Utolsó frissítés: 2011. december 04., vasárnap, 18:29
Szerző: MTI

A Liszt-Bartók zongoraverseny nyertesei és döntősei valamint Szokolay Balázs Liszt-díjas zongoraművész ad gálakoncertet a szófiai Pancso Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia koncerttermében hétfő este Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

Doncsev Toso, a Szófiai Magyar Intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy most tartják a VI. Liszt-Bartók zongoraversenyt, s 14 fiatal jutott a döntőbe. A győzteseknek hétfőn ünnepélyesen átadják a díjakat, a fiatalok utána Liszt-műveket adnak elő, és koncertezni fog a zsűri elnöke, Szokolay Balázs zongoraművész.
A hangversenyt Liszt Slavimo slavno slaveni! (Ünnepeljük a nagyszerű szlávokat!) című kórusművének ősbemutatójával kezdik. Az 50 tagú Guszla férfikórus Sztefan Dalcsev orgonakíséretével és Valentin Bobevszki vezényletével adja elő az 1863-ban keletkezett művet.
Liszt Ferenc
Fotó: Wilhelm von Kaulbach festménye
Liszt Ferenc abból az alkalomból komponálta a darabot, hogy éppen ezer éve érkezett meg Bizáncból Rasztiszláv morva fejedelem udvarába a szláv szerzetes testvérpár, Cirill és Metód. Ők vezették be a szláv liturgiát, a szláv nyelvű papképzést és megalkották a szláv írást. Az ünnepi, férfikarra írt orgonakíséretes himnusz 1863. július 3-án hangzott fel először a római San Girolamo degli Schiavoni templomban.
A szófiai előadásról felvételt készítenek és CD-n árusítják majd. Art Panorama címmel folyóirat indult Szófiában és a Liszt évfordulóra a második számban, novemberben külön Liszt melléklet jelent meg - jegyezte meg Doncsev Toso.
A gála záróeseménye lesz Szokolay Balázs zongoraművész Liszt koncertje. A művész zenész családban született Budapesten 1961-ben. Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Kurtág György és Rados Ferenc voltak a tanárai. 1987 óta maga is tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán, 2009 októberétől a grazi zeneakadémia vendégprofesszora. Négy kontinens mintegy 30 országában koncertezett illetve mesterkurzusokat tartott.
A gálakoncert kísérőeseménye lesz Gracza Lajos zenetudós, a göttingeni Liszt Archívum tulajdonosának előadása Liszt és a szabadkőművesek kapcsolatáról a magyar intézetben szerdán. Előtte a hétfői koncert után Liszt relikviát adományoz a szófiai zeneakadémiának - tette hozzá az intézetigazgató.
 Forrás: http://hvg.hu/kultura/20111204_liszt_osbemutato_galakoncert_szofia

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum