Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2006. szeptember 16., szombat

Kiállítás - Tőr kiállítás

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1055+Budapest%2C+Falk+Miksa+utca+13.&hl=hu


Kiállítás - Tőr kiállítás

Válogatás magyarországi tőr-gyűjtők magánygyűjteményeiből.

2006. 09. 16. - 2006. 10. 15.


Különleges tőrök a Moró Antik Galériában

A XIX. századi Skóciában nem okozott problémát egy bizonyos tőr tulajdonosának, ha egy fogadóban az étel mellé nem kapott evőeszközt; tőrének tokjából ébenfa-markolatú, citrinnel díszített kést és villát húzott elő.

Egy másik tőr arról tanúskodik, hogy a „kettő az egyben” technikát már a XVIII. században is alkalmazták: egy 76 centiméteres vadásztőrt kovás pisztollyal kombináltak. Ilyen és ehhez hasonló történeteket mesélnek azok a tőrök, amelyeket a Moró Antik galéria gyűjtött össze erre a kiállításra.

Mindegyik fegyvernek külön története van; Amerika, Afrika, Ázsia és Európa jelentős történelmi időszakairól mesélnek az eszközök. Tudták például, hogy a gésák kimonójuk alatt kést tartottak? Vagy azt, hogy a lámaista szertartás egyik fontos eszköze a démon-ölő tőr volt? A Moró Antikban kiállított legrégibb darabok a késő bronzkorból származnak, de találkozhatunk velencei nemesek fegyvereivel is, melyeket dísztárgyként is használtak. Az egyik fegyver pengéjén III. György és a Térdszalagrend címere látható, egy másik damaszkolt technikával készült, ám láthatunk meteorit vasból kovácsolt vagy aranyból készült, perzsa írásjegyekkel ötvözött pengét is. A markolatok ugyancsak különlegesek. Megnézhetjük a szabadkőművesek kétélű pengés vágóeszközeit, melyek porcelán és bronz markolattal rendelkeznek. Megszemlélhetünk ébenfa, rája-bőrrel borított szaru, rozmáragyar, gyöngyház, tűziaranyozott bronz, türkizzel kirakott, szaruval borított, ezüstből készült, rubintokkal díszített jáde vagy hegyikristály markolatot is. A tárlaton azzal is szembesülhetünk, valójában mivel is kapták a legyőzött ellenfelek azt a bizonyos kegyelemdöfést: egy XVII. századi észak-itáliai kegyelemtőr is megtalálható a kiállítási tárgyak között.

A hadtörténeti múzeumok is megirigyelhetik a Moró Antik kiállítását, amely négy évezred és négy kontinens 113 tőrjét mutatja be. A kiállított tárgyak nem csak a fegyvergyűjtőknek okoznak örömöt, hanem a harci tárgyak iránt kevésbé érdeklődők számára is igazi csemegeként szolgálnak. A tárlatra 18 magángyűjtő kölcsönözte különleges darabjait.

A Moró Antik évről évre helyet ad egy-egy hasonló, hiánypótló kiállításnak. A 2004-ben megrendezett sétabot és netsuke, majd 2005-ben helyet kapó kopt textil kiállítást most a tőr-tárlat követi, mely utolsó hetéhez közeledik: 2006. október 21-ig tekinthető meg Budapesten az V. kerületben, a Falk Miksa utca 13-ban.


Forrás: http://www.muvesz-vilag.hu/kepzomuveszet/hirek/2890

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum