Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2013. augusztus 31., szombat

KIKÖTŐBEN - Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából

5000 Szolnok, Templom u. 2.: http://maps.google.hu/maps?hl=hu&q=500%20Szolnok%2C%20Templom%20u.%202.&source=calendar


MEGHÍVÓ (2013. augusztus 31. 16 óra)

2013. augusztus 24, szombat


KIKÖTŐBEN - Sorozatok Hamza D. Ákos művészeti hagyatékából
Forrás: http://www.djm.hu/hirek-informaciok/meghivo-2013-augusztus-31-16-ora.htmlKörnyezetbarát kiállítás nyílik Hamza D. Ákos műveiből Szolnokon


Szinte teljes egészében újrahasznosított alapanyagokból készültek a kiegészítői annak a kiállításnak, amely Hamza D. Ákos neves festőművész és filmrendező művészeti hagyatékából nyílik szombaton délután 16 órakor a Szolnoki Galériában - közölte Gurzó K. Enikő művészettörténész, a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársa szerdán az MTI-vel.

A Kikötőben című tárlaton egyebek mellett bemutatják Hamza D. Ákos a közelmúltban előkerült Tabán című olajképét, amelyet a művész 1921-22-ben festett még budapesti diákként, így az a legkorábbinak számít összes ismert alkotása közül - jelezte a kétszintes galéria falait betöltő kiállítás rendezője. Hozzátette: idáig az 1940-es évek legvégén készült munkái alapján lehetett felvázolni az életművet.
Tájékoztatása szerint további érdekessége a kiállításnak, hogy felhasználja Hamza D. Ákos saját készítésű képcímkéit és vázlatait, illetve első ízben mutatja be a közönségnek a Magyarországról Brazíliába emigrált, hódmezővásárhelyi alkotó azon háttértevékenységét, amelyről sokáig nem illett beszélni. A diktatúra elől külföldre menekült magyar értelmiségi ugyanis szabadkőműves volt, és ezt nem is titkolta - mondta Gurzó K. Enikő.
A tárlat kézműves jellegét az adja, hogy a képfeliratok és a tablókhoz mellékelt magyarázatok kézzel készültek, újrahasznosítva kidobásra szánt fogyóeszközöket, de egyben alkalmazkodva a mindenkori kikötők és vasútállomások hangulatához is. A Hamza által élt "bedobozolt élet", a folyamatos úton levés, a gyakran fecnikre írt felhívásokban és közleményekben megtestesülő kommunikáció így környezettudatos módon válik kézzelfoghatóvá - fogalmazott a művészettörténész.
A művész Szolnokhoz nem csupán mint a Verseghy Ferenc Gimnázium és a ma már nem létező Abonyi úti iskola egykori tanulója kötődik, hanem atyai rokonai révén is. Azt követően, hogy több sikeres film elkészítése után az 1940-es évek végén elhagyta az országot, kikötőből kikötőbe vándorolt keresve az igazi emberi értékeket. Játékfilmjei itthon feledésbe merültek, képzőművészeti hagyatékáról pedig még csak tudomást sem szerzett a honi társadalom. Hamza D. Ákos közel 40 évi távollét után tért vissza 1989-ben Magyarországra, Jászberénybe, ahol 90 éves korában hunyt el.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/kultura/kornyezetbarat-kiallitas-nyilik-hamza-d-akos-muveibol-szolnokon.html


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum