Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2013. augusztus 9., péntek

Előadás - Raffay Ernő: Mi köze Adynak a szabadkőművesekhez?

Mi köze Adynak a szabadkőművesekhez?
A 9. EMI-tábor szervezői elkezdték összeállítani az idei fesztivál előadósátrainak programkínálatát. A már jól ismert meghívottakkal idén is találkozhatnak a résztvevők.
Augusztus 9-én (pénteken), délelőtt 10.00 órától, Raffay Ernő történész lesz az EMI-tábor vendége, aki az Előadósátorban Ady Endre szabadkőművesekhez fűződő kapcsolatáról tart előadást. Hogy mi köze volt a magyar költőnek a világméretű szerveződéshez, és hogyan befolyásolta összefonódásuk Ady munkásságát, azt a tábor harmadik napján megtudhatják az érdeklődők.
***

Raffay Ernő (Borjád, 1948.) történész, politikus. A rendszerváltás alatt és után országgyűlési képviselő és az Antall-kormányban a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára volt. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanít.
1948-ban született, Borjádon. Pécsett érettségizett, 1968-ban. 1969-71 között sorkatona volt. 1977-ben végzett a szegedi József Attila Tudományegyetemen, történelem-Kelet-Európa története szakon. 1977-1993 között a JATE történészoktatója volt: gyakornok, tanársegéd, adjunktus, 1989-től docens. 1981-ben doktorált, 1987-ben kandidált. Társalgási szinten beszél angolul és románul.
1989-90-ben az Erdélyi Szövetség társelnöke volt. 1993-94-ben a Hadtörténelmi Intézet és Múzeum főigazgatója, 1996-tól a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, tanszékvezetője. Később rektorhelyettese és a Bölcsészettudományi Kar dékánja. Magyarország XIX-XX. századi történelmét tanítja. Szakterülete Erdély és a román-magyar kapcsolatok, valamint Trianon és az elszakított területek magyarságának története. Három földrész sok városában tartott e témákban előadásokat.
A Trianon Társaság alapító tagja, később társelnöke. Rendszeresen közöl cikkeket és tanulmányokat. Trianon Titkai című könyvének jelentős szerepe volt a rendszerváltás időszakában abban, hogy a közfigyelem a határon túli magyarokra irányult.
2007-ben Szidiropulosz Archimédesszel létrehozta a Trianon Kutató Intézet nevű intézményt. Az intézet keretében Trianoni Szemle néven ad ki történelmi folyóiratot 2009 januárja óta.Forrás: http://emitabor.hu/erdely/?o=417

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum