Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. március 25., vasárnap

Kolozsvári Magyar Opera - Varázsfuvola - leckeelőadás

MAGYAR OPERA
Március 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor: Mozart: A varázsfuvola. Vezényel: Jankó Zsolt. Rendező: Ionel Pantea. Leckeelőadás Krasznai Gáspár vezetésével. Ruha István (A) bérlet.

Forrás: http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article,PArticleScreen.vm/id/71651

W. A. MOZART: A VARÁZSFUVOLA

Opera két felvonásban - magyar nyelvű előadás-
Szöveg: Emanuel Schikaneder
Ruha István (A) bérlet

Leckeelőadás Krasznai Gáspár vezetésével

Vezényel: Jankó Zsolt


Tamino.....................Bardon Tony
Pamina..................
Covacinschi Yolanda
Papageno..............Sándor Árpád
Papagena.............Hary Judit

Sarastro.................Szilágyi János
Öreg pap...............Sziklavári Szilárd
Fiatal pap..................Maneszes Márton
Első dáma..................
Balázs Barbara
Második dáma............Egyed Apollónia
Harmadik dáma...........Veress Orsolya
Első ifjú....................Pataki Enikő
Második ifjú..............Székely Zsejke
Harmadik ifjú............Popovici Zsófia
Monostatos...........Laczkó V. Róbert
Az Éj királynője..............Vigh Ibolya



valamint papok, katonák, mórok, nép


Díszlettervező: Witlinger Margit

Jelmeztervező: H. Rosescu Lya


Karigazgató: Kulcsár Szabolcs
Hangversenymester: Barabás Sándor, Ferenczi Endre
Súgó: Mátyás Mária
Ügyelő: Gálffy Erzsébet

Felújítás: Gombár Annamária

Rendező: Ionel Pantea m. v.


I. felvonás

Tamino herceget az Éj királynőjének három udvarhölgye menti meg egy óriáskígyótól, de Papageno, a madarász, az ájulásból feléledő hercegnek azt állítja, hogy ő végzett vele. Hazugságát a hölgyek azzal büntetik, hogy lakatot tesznek a szájára. Aztán egy képet adnak Taminónak, amely Paminát, az Éj királynőjének elrabolt leányát ábrázolja. Tamino beleszeret a képen ábrázolt lányba, és elhatározza, hogy kiszabadítja. Megjelenik a királynő is, s szavát adja: ha sikerrel jár, a herceg elnyeri lánya kezét. Tamino kap egy varázsfuvolát, Papageno pedig egy csodás harangjátékot, és együtt kelnek útra Sarastro birodalmába, ahol Pamina fogságban sínylődik. Amikor odaérnek, külön-külön indulnak a keresésére. Papageno érkezése megmenti Paminát Sarastro szerecsen szolgájától, Monostatostól, aki a lányt meg akarja büntetni szökési kísérlete miatt. Papageno és Pamina együtt indulnak Tamino fellelésére, aki időközben egy templomhoz ért, ahol egy pap felvilágosítja őt, hogy valójában az Éj királynője a gonosz, nem pedig Sarastro, aki a Bölcsesség templomának főpapja. Papageno és Pamina szembetalálkozik Monostatosszal és rabszolgáival, de a harangjáték segítségével elmenekülnek. Sarastro és kísérete jelenik meg a nép előtt. Pamina ott végre találkozik Taminóval, és rögvest egymásba szeretnek.


II. felvonás


Taminónak és Papagenónak nehéz próbákon kell keresztülmenniük, ha bebocsátást kívánnak nyerni a beavatottak közé. Az első próba a hallgatásé. Miközben Pamina alszik, a gonosz Monostatos csókot próbál lopni tőle, de megjelenik az Éj királynője, elkergeti, majd egy tőrt ad leányának, és azt követeli tőle, ölje meg Sarastrót. Monostatos, aki mindent hallott, zsarolni próbálja Paminát, amikor belép Sarastro. Tud a királynő terveiről, de nem akar bosszút állni rajta, mert a testvériség tagjait a szeretet köteléke fűzi össze. Papageno egy pillantást vethet kijelölt párjára, Papagenára, de figyelmeztetik, hogy ha kudarcot vall a próbákon, soha nem lehet az övé. Az utolsó, legnehezebb próba következik, Paminát elviszik Taminóhoz, s a varázsfuvola segítségével együtt kelnek át a tűzön és a vízen. Papageno végül mégis elnyeri Papagena kezét, noha az első próbával járó csöndet nem sikerült soha megtartania. Hiába támad rá az Éj királynője, a három udvarhölgy és Monostatos Sarastro birodalmára, nagy mennydörgés közepette mélybe süllyednek, a többiek pedig boldogan ünneplik a Fény győzelmét a Sötétség felett.


Forrás: http://www.hungarianopera.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=406&Itemid=391&lang=hu

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum