Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. február 18., szerda

Kiállítás - 150 éve született Benedek Elek

Kiállítás - 150 éve született Benedek Elek

1859-1929

Január 30-án "Benedek Elek 150 éve" címmel nyílt emlékkiállítás a 150 éve született Benedek Elek tiszteletére az Országos Széchényi Könyvtárban.

Százötven éve, 1859 szeptemberében született Benedek Elek, akit elsősorban mint meseírót és mesegyűjtőt ismernek a köztudatban. Minden magyar számára, mint Elek nagyapó vagy Nagyapó ismert, és már gyermekkorban megjegyezzük a nevét.

Ugyanakkor kevésbé ismertek Benedek Elek sokoldalú munkásságának más oldalai. A kiállítás Benedek Eleknek erre a sokoldalúságára helyezi a hangsúlyt. Így érzékeltetni kívánják a politikust, az újságírót, a lapalapítót és lapszerkesztőt, a naptár- és kalendárium szerkesztőt, a meseírón túl az ifjúsági- és szépírót, a fordítót, a tanügyi- és tankönyvírót, a könyvszerkesztőt és vele párhuzamosan az irodalomszervezőt és bepillantást kívánnak nyújtani munkásságának utóéletébe, felsorakoztatva a vele foglalkozó monográfiákat és az ő publicisztikáit feltáró köteteket is.

Benedek Eleknek másfélszáznál is több önálló kiadványa jelent meg, azok újabb kiadásai és kiadásváltozatainak száma pedig több ezerre tehető. Élete folyamán több lapot is alapított, szerkesztett és ennek csak töredéke a gyermeknek szóló. Szintén másfélszáz felett van azoknak a lapoknak a száma, amelyek saját korában közölték írásait. A különböző periodikákban megjelent írásai a tízezres nagyságrend fölött vannak, ezekből is ízelítőt kívánunk nyújtani.

Az Országos Széchényi Könyvtárban a kiemelkedő évforduló kapcsán megrendezésre kerülő Benedek Elek kiállítás az első az ez évben előtte tiszteletét kifejező rendezvények sorában.

A kiállítás 2009. január 30. és március 7. között tekinthető meg a Könyvtár nyitvatartási idejében, az OSZK, VII. emeleti Katalógusterében. A kiállítás összeállítója: Perjámosi Sándor, OSZK, segítője: Földi Erika, OSZK.

Forrás: http://www.litera.hu/hirek/150-eve-szuletett-benedek-elek-kiallitas-az-oszk-ban

Kapcsolódó cikkek:

http://dev.mult-kor.hu/cikk.php?id=23272&print=1

http://www.muosz.hu/cikk.php?page=szakosztalyok&id=1827&fo=6&iid=61

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum