Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. február 24., kedd

Előadás - Könyvbemutató: A Kassák-kód

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1062+Budapest%2C+Bajza+u.+18.&hl=hu

A Magyar Írószövetség székháza (1062 Budapest, Bajza u. 18.)

2009. február 24. kedd 17 óra


Meghívó

A Magyar Írószövetség Avantgárd Szakosztálya, a Bohár András Kör szeretettel meghívja könyvbemutató estjére 2009. február 24. kedd 17 órára a Magyar Írószövetség székházába (1062 Budapest, Bajza u. 18.). Az esten bemutatják Juhász R. József: Szedd szét! című kötetét
Ismerteti: Dánél Móna irodalomtörténész, a Kassák-kód című könyvet bemutatják a szerkesztők: Juhász R. József és H. Nagy Péter (Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Pozsony, 2008)

2007. március 22-24. között A Kassák-kód címmel rendezték meg azt a nagyszabású nemzetközi szimpóziumot, mely Kassák Lajos (1887–1967) életművével foglalkozott. Az azonos című kötet a szimpóziumon elhangzott előadások szerkesztett, illetve bővített változatát tartalmazza.
Az avantgárd művész életművének rétegzettségéből, összetettségéből következik, hogy lezárhatatlan kérdések sokaságával szembesülhet az, aki – csak részlegesen is – megkísérli felsorakoztatni azokat az inspiratív tényezőket, melyeket Kassák az utókorra hagyott. Ebből adódóan a Kassák-jelenség rendkívül sokféle megközelítésre adhat alkalmat, A Kassák-kód tehát a témák és értelmezésmódok sokaságát vonultatja fel. Néhány ezek közül: Kassák költészete, Kassák és a zene kapcsolata, Kassák önéletírásai, Kassák képzőművészeti tevékenysége, Kassák szabadkőművessége, Kassák intermediális érdeklődése, Kassák viszonya a fontosabb avantgárd műhelyekhez és folyóiratokhoz. A kötetbe került írások igen magas színvonalon tárgyalják az említett részterületeket, ugyanis a szerzők az általuk hozott téma elismert szakértőinek számítanak (Deréky Pál, Peter Weibel, Csehy Zoltán, Mekis D. János, Papp Tibor, Suhajda Péter, Dárdai Zsuzsa, L. Varga Péter, L. Simon László stb.). A kiadvány anyagát ily módon azok is érdeklődéssel olvashatják majd, akik átfogó képet szeretnének kapni a művész pályafutásának főbb állomásairól.

A Kassák-kód című kötet megerősíti azt a tapasztalatot, hogy Kassák nem tekinthető egyműves, egyműfajú, egyoldalú, egyirányzatú stb. művésznek. Az életművet ugyanis olyan nyitott horizontba állítja, amely alapján végképp kijelenthető: Kassák az egyik legélőbb avantgárd klasszikus. A szimpózium jelentős visszhangot váltott ki a médiákban, s minden bizonnyal a belőle készült könyv is újabb elvárásokat generál majd az életmű iránt.
A könyvvből 50 exkluzív, díszdobozos verzió is készült, amely 13 művész számozott szignált szitanyomatát, Kassák Lajos utolsó televíziós interjúját, valamint életében megjelent könyveinek és mappáinak címlapjaiból készült plakátot tartalmazza.


Forrás: http://artportal.hu/aktualis/hirek/meghivo

Kapcsolódó program: http://szkp1.blogspot.com/2007/03/eloadas-suhajda-peter-kassak.html

Kapcsolódó cikk: http://szkp4.blogspot.com/2007/10/suhajda-peter-kassak-lajos-tenyleges-es.html

Kapcsolódó blogbejegyzések:

http://aprofan.blogspot.com/2007/10/kassak-kod.html

http://aprofan.blogspot.com/2007/10/kassak-szabadkomuvessege.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum