Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2016. szeptember 29., csütörtök

Előadás - Incze László: A szabadkőművesek jelképeinek eredete

Mélyszimbológia a prehisztorikus kortól napjainkig
A szabadkőművesek jelképeinek eredete
A mély-szimbólumok mai zászlóvivői
Incze László szimbólumkutató előadása.
Időpont: 2016. szeptember 29. (csütörtök) 17.00
Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtára – Földszinti előadóterem (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 502-432

Debrecen – Folytatódik a szimbológiai sorozat a Méliuszban. A kultúrtörténeti előadás ezúttal a szabadkőműveseket vizsgálja.

A szabadkőművesekről mindenki hallott már, és aki hallott róluk, annak vannak is elképzelései, kik is lehetnek, mivel foglalkoztak. Mint Incze László, a Méliusz Könyvtárban futó kultúrtörténeti sorozat előadója fogalmazott, „a mai szabadkőművesség egy titkos társaság, aki olyan szervezetnek titulálja magát, mely nem titkos, de vannak titkai…”
Tényleg vannak? Erről is szó lesz a szeptember 29-én a Méliusz Könyvtárban 17 órakor kezdődő programon. Mint az előadó felidézi, a társaság eredetét Egyiptomig és a Salamon jeruzsálemi templomát építő Hirám építőmesterig vezetik vissza. „Múltjuk kétségtelenül összefügg a középkori kőművescéhekkel, akik viszont a gótikát megalapozó Templomos-lovagrend tevékenységében látják a történeti folytonosságot munkájuk kapcsán. Szimbólumaik részben az alkimisták jelképrendszerére is épülnek, és ha közelebbről megvizsgáljuk őket, jól látható, hogy a prehistorikus időkben eredeztethető mély-szimbólumok legavatottabb mai használói.”
De vajon kik ők, és mi az, amit titokként őriznek a beavatottak számára zárt falaik között? Erről is szó lesz a csütörtöki, ingyenesen látogatható előadáson.


Források:

http://www.hbmk.hu/web/guest/hir/-/content/2016-szeptemberi-rendezvenyek-a-meliuszban-1061038

http://www.dehir.hu/kultura/hires-titkos-tarsasagrol-lesz-szo-a-bem-teri-konyvtarban/2016/09/29/


Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum