Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2014. június 5., csütörtök

Táncjáték - Bozsik Yvette Társulat: Varázsfuvola

Eltáncolt Varázsfuvola

Szerző: / 2014. május 18. vasárnap / Kultúra, Teátrum   

Bozsik Yvette Társulat: Varázsfuvola (Fotó: Dusa Gábor)Életének utolsó évében Mozart csodálatos zenés mesejátékot komponált. A Nemzeti Táncszínház és a Bozsik Yvette Társulat közös produkciója, a Varázsfuvola az egy lenyűgöző alkotás, amelynek éppúgy van mondanivalója a 8 évesek, mint a 80 évesek számára.

Minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje, Wolfgang Amadeus Mozart tudott komponálni beszélgetés és étkezés, sőt mások zenéjének hallgatása közben, kiválóan rögtönzött, a zongorán fejjel lefelé, letakart billentyűzettel és háttal is képes volt játszani. Darabjait javítás nélkül vetette papírra, teljes műveket egyszeri hallás után, emlékezetből le tudott kottázni.
Elképesztő termékenységgel ontotta a remekműveket: minden műfajban alkotott, operái közül a leghíresebb az Idomeneo, a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Cosi fan tutte, A varázsfuvola. Utolsó alkotása a Requiem, amelyet a “titokzatos feketeköpenyes” Franz Walsegg gróf rendelt meg tőle. A zeneszerző kezéből kihullott a toll, mielőtt a munka végére ért volna, a művet tanítványa, Franz Süssmayr fejezte be.
Életének utolsó évében csodálatos zenés mesejátékot komponált: A varázsfuvolát. Tündérmesébe öltöztetett, egyszerre népies és filozófiai emelkedettségű tanító történetet öntött zenébe. A librettót Mozart szabadkőműves páholytestvére, Emanuel Schikaneder írta, aki külvárosi színházát akarta fellendíteni a meseoperával.
A Varázsfuvolában a mélység, a sötétség, a gonosz erők küzdenek a szépség, a jóság és a bölcsesség eszméjével. A koreográfia a tánc nyelvén eleveníti meg a meseoperát, megtartva annak fő epizódjait. A táncjáték a Varázsfuvola modern színpadi feldolgozása, amely az expresszionizmus és a mai, kortárs tánc stílusát ötvözve mutatja be az opera meséjét, játékosságát, mélységeit és misztikumát.
Az előadásban elhangzó német zenék a Vox Artis gondozásában jelentek meg 2006-ban. Külön köszönet Győriványi Ráth Györgynek, Matók Istvánnak és Horváth Ádámnak.
Varázsfuvola / The Magic Flute
A Nemzeti Táncszínház és a Bozsik Yvette Társulat közös produkciója.
Táncolják: a Bozsik Yvette Társulat és vendégművészei
Díszlet: Khell Zsolt
Jelmez: Berzsenyi Krisztina
Haj: Bódis Arts
Fény: Pető József
Film: Iványi Marcell
Koreográfus-asszisztens: Soós Erika
Időpont: 2014. június 5. csütörtök, 19.00
Helyszín: Művészetek Palotája – Fesztivál Színház
Bozsik Yvette Társulat: Varázsfuvola (Fotó: Dusa Gábor)
 
Bozsik Yvette Társulat: Varázsfuvola (Fotó: Dusa Gábor)
Fotók: Dósa Gábor

Forrás: http://cultura.hu/kultura/eltancolt-varazsfuvola/

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum