Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2012. január 2., hétfő

Rádió: Kossuth - A Hely: Öntödei múzeumok - 1. rész (Tardy Pál Born Ignácról)

MR1 Kossuth Rádió

11:05 - 11:30 A Hely - Öntödei Múzeum - 1. rész

Born Ignácról a műsorban  13:40 - 17:10 perc között hallhatunk.


Öntödei múzeumok - 1. rész


A hely  - 2012.01.02. 14:33
:Fotó: MRFo -* :tó: MR
Új sorozattal jelentkezik hétfőnként négy részen keresztül A hely. Olyan múzeumokat látogatunk meg, amelyek a kohászati szakmával kapcsolatosak.

Hallgassa meg az első részt!
Első helyszínünk az Öntödei Múzeum Budapesten a Bem utcában, amelyben egykor Ganz Ábrahám sétált a munkások között. Ez a szakma szentélye. Megnéztük a vágányfordítót, a hatalmas vasdarut, az eredeti, Ganz Ábrahám vívmányaként ismert első kéregöntésű kereket és a Ganz-gyárból megmentett csodálatos vas csigalépcsőt, amely a galériára visz fel, ahol különböző kiállításokat tartanak.
Archív felvételről megszólal Kiszely Gyula, ő mentette meg a lebontástól az épületet. Nemrég tartottak emlékülést születésének 100 éves jubileuma alkalmából.
Sarastro volt-e Born Ignác? Ezzel a címmel tartott az Öntödei Múzeumban előadást nemrég Tardy Pál kohómérnök, professzor, egészen pontosan arról, hogy Mozart tényleg a szabadkőműves selmecbányai professzor tudós alakját formázta-e meg híres operájában, a Varázsfuvolában? Tardy Pál a műsorban is megszólalt. Megcsodáljuk még az öntöttvas sakk készletet, kályhákat, és az öntöttvas tüzes menyecskét, amely szintén egy kályha. Végül megkongatjuk a harangokat. Millisits Máté művészettörténész, fiatal kora ellenére a harangok szerelmese, hosszú évek óta kutatja a harangok világát, ő is megszólalt az adás végén.Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/ontodei-muzeumok-1-resz.html

Kapcsolódó program:  http://szkp1.blogspot.com/2011/04/eloadas-dr-tardy-pal-sarastro-volt-e.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum