Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. október 6., kedd

Koncert - Mozart: Szabadkőműves gyászzene, K. 477

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1061+Budapest%2C+Liszt+Ferenc+t%C3%A9r+8.&hl=hu

Október 6. 19.30 Zeneakadémia, Nagyterem
Hangverseny Kóté László emlékére

J. S. Bach: d-moll kettősverseny BWV 1043
A. Vivaldi: A négy évszak – Tél
L. v. Beethoven: Romanze F-Dur Op.50
A. Vivaldi: h-moll concerto négy hegedűre Op.3 No.10
W. A. Mozart: Szabadkőműves-gyászzene K.477
Bartók Béla: Két portré – Ideális
E. Chausson: Poème
M. Ravel: Tzigane

Közreműködnek:
Tfirst Péter, Berán Gábor, Dulfalvy Éva, Keresztesi Attila, Csámpai Melinda, Boros Mátyás, Erdélyi Zoltán, Horváth Zoltán, Soltész Ágnes, Foskolos Péter, Szabó Gábor – hegedű; Liszt Ferenc Kamarazenekar, koncertmester: Rolla János; Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Kovács János

A térítésmentes, helyre szóló jegyek a Zeneakadémia jegypénztárában igényelhetők és vehetők át.

Forrás: http://www.operabaratok.hu/egyesulet/alma-mater-koncertek-zeneakademian-2009-osz

Kóté László emléke előtt tisztelegnek

Az idén májusban elhunyt kiváló hegedűművész és tanár, Kóté László tiszteletére koncertet rendeznek kedden este; a zeneakadémiai hangversenyen tanítványai és kollégái tisztelegnek emléke előtt.
A műsorban elhangzik Mozart Szabadkőműves-gyászzenéje, és megszólal egy-egy Bach-, Vivaldi-, Beethoven-, Bartók-, Chausson- és Ravel-mű. A hangversenyen többek között fellép a Magyar Állami Operaház Zenekara, amelynek 1983 és 1988 között koncertmestere volt. Mali István zenekari igazgató, aki ebben a periódusban dolgozott vele, felidézte: Kóté László kiváló hangszeres volt.

Már hegedűvel a kezében született - mondták róla kortársai. Előadásmódjának intenzitása ragadta meg közönségét a szólóestjein. Ennyi azonban még kevés lett volna, benne megvolt az a tulajdonság, ami a koncertmester legfontosabb erénye. Képes volt az elképzelését az adott műről átsugározni a tuttistákra, és kiemelkedő szakmai tudásával magával húzni a többieket - hangsúlyozta Mali István az MTI-nek.

Kóté László már 16 évesen a Zeneakadémia növendéke volt, 20 évesen - 1961-től - az Országos Filharmónia szólistája lett, 1966-tól a Zeneakadémia tanáraként, 10 éven keresztül pedig Kovács Dénes tanársegédjeként dolgozott.
"A magyar és a nemzetközi zenerajongó közönség Kóté László gyönyörű, bársonyos hegedűhangját, briliáns technikáját hamar megismerhette. Európa szinte valamennyi országában ünnepelték, turnézott Közép- és Dél-Amerikában, Japánban" - mondta Devich János rektorhelyettes május 29-én, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban tartott búcsúztatón.

Kóté László repertoárja Bachtól a kortárs zenéig, beleértve a virtuóz irodalmat, nagy ívet fogott át. A kezdetektől koncertmestere volt a Budapesti Kamaraegyüttesnek. 1976-83-ig a tokiói Musashino Zeneakadémia professzoraként dolgozott. Hazatérését követően saját osztályt indított a budapesti Zeneakadémián, a Magyar Állami Operaház és - ismét - a Budapesti Kamaraegyüttes koncertmestere lett.

Tanárként 1996-ban vonult vissza, utolsó fellépése 2005 szeptemberében volt, amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként lépett pódiumra. 2009. május 8-án hunyt el, súlyos betegségben.

A Zeneakadémia nagytermében hallható emlékkoncerten fellép Tfirst Péter, Berán Gábor, Dúlfalvy Éva, Keresztesi Attila, Csámpai Melinda, Boros Mátyás, Erdélyi Zoltán, Horváth Zoltán, Soltész Ágnes, Foskolos Péter, Szabó Gábor (hegedű), a Liszt Ferenc Kamarazenekar (hangversenymester: Rolla János) és a Magyar Állami Operaház Zenekara Kovács János vezényletével.

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum