Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2009. január 15., csütörtök

TV - Duna: Titkos társaságok, Az illuminátusok

TV - Duna: Titkos társaságok 4/2. rész: Az illuminátusok

2009. január 15. csütörtök 22:35 - 23:20
2009. július 27. hétfő 22:15 - 23:00
2011. február 2. szerda 22:55 - 23:40
2011. szeptember 8. 0:00 - 0:45

Secret Societies: The String Pullers (Sociedades secretas)
2. rész

Az illuminátusok


Argentin ismeretterjesztő (2007)

Rendező: Rodrigo H. Vila

Forgatókönyvíró: Gabriel Sagel, Gustavo Lencina

Zene: Martín Bianchedi

Operatőr: Mariano Cúneo

A szabadkőművesség rossz hírét jelentős részben az illuminátusoknak köszönheti, annak a titkos társaságnak, amely a szabadkőműves páholyokba beszivárogva, futótűzként terjedt el Európában, majd az egész világon a XVIII. század végén. Ki volt Adam Weisshaput, és hogyan volt képes egyetlen ember ilyen hatást kelteni? A világuralomra törés eszméje hogyan bukott meg, és hogyan élt tovább a következő századokon át újabb és újabb formákat öltve?

A Titkos társaságok című 4 részes argentin sorozat az ismeretterjesztő műfaj eszközeivel szegezi a képernyő elé a nézőt: a felkutatott információk, a feltárt összefüggések lebilincselővé teszik a dramatizált jelenetekkel látványosan illusztrált filmet.

A sorozat első része a szabadkőművesség történetét tekinti át a középkortól napjainkig. Az első titkos szövetségek tagjai valódi építőmesterek voltak, akik szaktudásuk, művészetük titkait védték azzal, hogy csak gondosan megválasztott új tagokat avattak be társaságukba. Átlagon felüli tudásuk és szellemi szabadságuk révén gyakran kerültek érdekellentétbe az egyházzal és az arisztokráciával, a középkori társadalom két hatalmi pillérével, amelyek egyben az építőmesterek legfőbb megrendelői voltak.

A második epizód az illuminátusokról szól, arról a szellemi irányzatról, amely egyenesen a világ központosított irányítását tűzte ki célul, futótűzként terjedt a XVIII. század végén Európa és Észak-Amerika szabadkőműves páholyaiban, majd akkora ellenszenvet ébresztett, hogy a kiváltott reakció kis híján mindenestől elsöpörte a szabadkőművességet. Noha az illuminátusok, mint szellemi közösség alapítójuk halálát sem érte meg, elveik burkolt formában máig hatnak.

A sorozat harmadik része korunk legbefolyásosabb országa, az Amerikai Egyesült Államok alapítását veszi górcső alá. Napjaink szuperhatalmának bölcsőjénél kivált nagy számban bábáskodtak szabadkőművesek, akik titkos szimbólumaikat szorgalmasan el is helyezték az amerikai államiság legfontosabb jelképein, a címeren, a bankjegyen és számos épületen.

A negyedik rész továbblép a klasszikus szabadkőművességen, és három olyan titkos társaságot mutat be, amelyek léte és tevékenysége a XX. századhoz kötődik. A baljós Skull and Bones („Koponya és lábszárcsont”) nevet viselő diákszövetség a Yale egyetemen alakult, tagjai között találjuk a század legnagyobb hatalmú amerikai férfijait. Az évente ülésező Bilderberger-csoport tagjainak esetében nem túlzás világuralomról beszélni, hiszen tagjai a világ legbefolyásosabb cégeinek és intézményeinek vezetői. A CFR (Council of Foreign Relations, azaz Nemzetközi Kapcsolatok Tanácsa) látszólag teljes nyilvánosság előtt folytatja tevékenységét, ugyanakkor tagjainak együttes gazdasági ereje meghalad minden más gazdasági erőt a világon.

Forrás: http://www.dunatv.hu/felsomenu/sorozatok/titkos_tarsasagok.html?query=titkos%20t%C3%A1rsas%C3%A1gok

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum