Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2008. október 3., péntek

Előadás - Garbóci László : Szabadkőművesség Budatétényben

Térkép: http://maps.google.com/maps?q=1223+Budapest%2C+J%C3%B3kai+M%C3%B3r+u.+50.&hl=hu

Október 3-án, pénteken 17 órakor

Szabadkőművesség Budatétényben – a pincekápolna megtekintése (Budatétény, Jókai Mór u. 50., a Pokorny Sportteleppel szemben). Előadó: Garbóci László helytörténész.

A VI. Szent Mihály Napok
2008. szeptember 19. – október 3.
keretében

Forrás: http://www.budatetenyikor.hu/

A helyi tv riportfilmet készített az előadásról és vezetésről:

http://www.promontortv.hu/archivum/video/20081024_2
[Köszönöm Jászberényi Józsefnek, hogy felhívta a figyelmemet erre a videóanyagra.]

[A pincekápolna szabadkőműves jellege vitatott, az egykori tanács által végeztetett állapotfelmérésről készült jegyzőkönyv (1986. október) azt írja, hogy a kápolna funkciója további kutatást igényel. Egyes szakértők szabadkőművesnek tekintik, mások a bizonyítékok hiánya miatt kételkednek ebben. A helyi önkormányzatnak érdeke a szabadkőműves jelleg elfogadtatása, hogy a leendő idegenforgalmi objektumként annak érdekességét megnövelje.]

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

A bejegyzés utolsó mondata véleményem szerint spekuláció, mert erre vonatkozóan nemhogy elfogadott, de még kidolgozott terv nincs.

Lalo írta...

"1/n. a Szabadkőműves Pincekápolna állandó világításának és szigetelésének megoldása, a látogathatóság érdekében;"

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület

Önkormányzatának

Idegenforgalmi Koncepciója

Budapest, 2000. november 23.

Forrás: http://www.bp22.hu/dokumentum/bp22_konc_365.doc

Lalo írta...

"Idegenforgalmi objektumok - Szabadkőműves Pincekápolna, Törley Mauzóleum, Wolf Kápolna, a Nagytétényi Levéltár és Zsidó Imaház, valamint a Nagytétényi Mozi épületének renoválása, berendezése"

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület

Önkormányzatának

Négyéves gazdasági programja

2007-2010

Forrás: http://www.bp22.hu/dokumentum/bp22_konc_566.doc

Névtelen írta...

Mindezek az idézetek nem jelentik szórakoztató centrum kialakítását, az arra való törekvést. Világítás természetesen szükséges lenne, hogy az alkalmi látogatások alkalmával ne aggregátorral kelljen áramot fejleszteni ahhoz, hogy a pincében ne legyen koromsötét. Látogatható idegenforgalmi objektum csak igy, meg persze szakszerű renoválás után lehetne belőle, ami nem jelenti azt, hogy szórakoztató központ épülne benne vagy fölötte. De mint az elmúlt évek, sőt évtizedek mutatják, még erre sincs az önkormányzatnak pénze, nemhogy szórakoztató centrum kialakítására. Ezért bátorkodtam azt írni, hogy az erre vonatkozó mondat spekuláció, amit talán alátámaszt az is, hogy a kerület által kidolgozott, II.változatban kezemben lévő "Integrált Városfejlesztési Stratégia 2008-2013" semmiféle szórakoztató központ tervét erre a környékre nem tartalmazza, nem említi.
A pince akkor is érdekes és megőrzendő, ha kiderülne, hogy "csupán" valamilyen legényegylet titkos vagy nem titkos összejövetelének színhelye lett volna.

Lalo írta...

Azt írod:

"A pince akkor is érdekes és megőrzendő, ha kiderülne, hogy "csupán" valamilyen legényegylet titkos vagy nem titkos összejövetelének színhelye lett volna."

ezzel teljes mértékben egyetértek. Az nem tetszik, hogy bizonyítatlan feltevések alapján híresztelik a pincekápolna szabadkőművességét.

A "szórakoztató centrum" kifejezést így most utólag tényleg nem találom sehol, de biztosan emlékszem, hogy a múltkori vezetés kapcsán olvastam, vagy hallottam róla. Lehet, hogy éppen Garbóci László emlegette.

Mindenesetre kijavítom a főszövegben "idegenforgalmi objektum"-ra, így már remélem elfogadható a kifejezés.

Névtelen írta...

Köszönöm, ezúttal is alapos és korrekt voltál, mint mindig.

Népszerű programok

Blogarchívum