Szabadkőművességgel kapcsolatos programok naptára

Programok listája

Keresés szabadkőműves lapokban

2004. december 10., péntek

Könyvbemutató: Kupán Árpád - Szabadkőművesek Nagyváradon

Cikkei: http://szkp4.blogspot.com/search/label/Kup%C3%A1n%20%C3%81rp%C3%A1d

Könyvei: http://szkp2.blogspot.com/search/label/Kup%C3%A1n%20%C3%81rp%C3%A1d


Aradhoz kötõdõ kötetek

Múlt héten a Tulipán könyvesbolt adott otthont két új könyv – A leghazafiasabb érzelmû tábornok, Nagysándor József (1804–1849), valamint a Szabadkõmûvesek Nagyváradon – bemutatójának.

Ujj János aradi történész bevezetõje után Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Mûemlékvédõ és Emlékhely Bizottság elnöke méltatásában elmondta: bár mindkét kötet nagyváradi témájú és kiadású, kötõdik Aradhoz.



Kupán Árpád és Fleisz János

Dr. Fleisz János Nagysándor József életérõl alaposan dokumentált, hiánypótló könyvet írt. A szerzõ 25 évvel ezelõtt az aradi várban katonáskodott, s mivel az Aradon mártírhalált halt tábornok Nagyváradon született, a történész elhatározta: idén, születésének 200. évfordulójára megírja életrajzi kötetét, amelyben megpróbálja megrajzolni jellemét, alkatát.

A 330 oldalnyi, átfogó és részletes élettörténet harctéri tudósításnak is megfelel, végigköveti a tábornok életútját halála órájáig.

A méltató szerint minden magyar könyvtárában helye van ennek a könyvnek.

Kupán Árpád történész a nagyváradi szabadkõmûveseket bemutató könyvében a szabadkõmûveseket körülvevõ misztériumot, furcsaságot akarja eloszlatni. A szerzõ a progresszív, filantropikus, haladó szervezet szerepére összpontosított, amely a városok elõmenetelét segítette elõ. A mozgalom tagjai nagy hangsúlyt fektettek az anyanyelv, az identitástudat megõrzésére. A mozgalom régi idõkre nyúlik vissza, Angliából indult, sok legenda övezi, ám a 19. század végére polgári szervezetté alakult át. Aradon és Nagyváradon is erõs volt e mozgalom, amelyet a kommunista diktatúra idején szüntettek meg. Kupán szerint a szervezet mai megítélése megalapozatlan, s könyvével ezen próbál változtatni.

Az aradi történészeknek ajánlotta: érdemes felkutatni és megírni az aradi szabadkõmûvesek tevékenységét is.

http://www.nyugatijelen.com/archiv/2004/2004%20december/dec.%2014%20kedd/j5.html

Nincsenek megjegyzések:

Népszerű programok

Blogarchívum